A bajor kormány üdvözli az olasz felajánlást a határellenőrzés visszaállításáról

A bajor kormány szerdán  üdvözölte az olaszországi Bolzano tartomány azon felajánlását, hogy visszaállítják az ellenőrzést az olasz-osztrák határon, Brennerónál (Brenner).

Az olasz döntés “a gyakorlatba átültetett európai szolidaritás példája” – nyilatkozott Emilia Müller, a tartományi kormány munka- és családügyi, szociális és társadalmi integrációs ügyekért felelős államminisztere.
Stephan Mayer, a törvényhozás alsóháza, a Bundestag konzervatív (CDU/CSU) frakciójának belügyi kérdésekért felelős vezető szakpolitikusa nyilatkozatában már kész tényként kezelte, hogy ismét lesz ellenőrzés az olasz-osztrák határon.
Az intézkedés mindenki számára “ébresztő” – idézték hírportálok a bajor CSU politikusát, aki hozzátette: “rendkívüli módon üdvözlöm a dél-tiroli tartományi vezetés döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról”.
A bajor tartományi kormány szerda délután válságtanácskozást tartott a menekültválság ügyében. Az ülés előtt Emilia Müller minisztériumának egyik illetékese közölte, hogy augusztusban 104 460 menedékkérő érkezett Németországba, ami történelmi csúcsot jelent. Kiemelte, hogy első alkalommal haladta meg a 100 ezret az egy hónap alatt érkezett menedékkérők száma.
Az illetékes elmondta, hogy januártól augusztus végéig összesen 413 535 menedékkérő érkezett Németországba. Ez az adat nem a benyújtott menedékjogi kérelmek száma alapján állt elő, hanem az Easy nevű regisztrációs rendszerből származik. Ebben a nyilvántartásban szerepelnek mindazok is, akik már menekültügyi ellátásban részesülnek, de még nem nyújtottak be menedékjog iránti kérelmet.
A menedékkérők körülbelül egyharmadát, 140 ezer embert Bajorországban regisztrálták – emelte ki a minisztériumi illetékes.
A tárcavezető már szerdán segítséget kért a többi tartománytól, mondván: “Bajorország egyedül nem bírja a rohamot”.
Amennyiben nem érkezik segítség, a müncheni vezetésnek meg kell fontolnia a határok még fokozottabb ellenőrzését – tette hozzá.
Bajorország többszörösen nehéz helyzetben van, mert egyszerre érinti az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger felől észak felé igyekvő menekültek áramlása, ráadásul a német tartományok közötti tehermegosztási rendszer alapján gondoskodnia kell a menedékkérők 15 százalékának ellátásáról. Ezzel Bajorország a második helyen áll a 16 tartomány sorában a menedékkérők 21 százalékát befogadni és ellátni köteles Észak-Rajna-Vesztfália után.
Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a kormány előrejelzése szerint. Több tartományi vezető szerint a már háromszor fölfelé módosított előrejelzést is felülírhatja az idő és akár az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma.

 

No Comments

Post a Comment