Nem kell félni a szakácskönyvektől!

A szakácskönyv szóról nekem hosszú ideig csak Horváth Ilona szakácskönyve jutott eszembe, mely egy igazi, tősgyökeres komcsi-magyar szakácskönyv, legalábbis az én emlékeim szerint, amiben alapreceptek vannak, és leginkább a Keletiben tudod megtalálni, ha érdekel az ilyesmi, ott árulják az antikvárosok a peron mellett az ősrégi A. A. Milne Micimackó mellett. Ettől függetlenül amúgy nem kell erre hagyatkoznunk, mert van ennél jobb is: hála jó égnek!
Nem akarom én bántani Horváth Ilonát, de manapság már nem ez az a szakácskönyv, mely egy modern konyhában megállná a helyét: persze a régi, magyaros ízek szerelmesei biztos megtalálják benne a számításukat, de gondoljunk bele, ki ajánlja ezt a könyvet? Nekem a 80 éves nagyim, aki azokkal a szavakkal töm az ebédlőasztal mellett, hogy: „Ez az Nyuszkóm, önts egy kis zsírt a nyokedlira, hogy könnyebben csússzon le a torkodon!”. Erre vágyik egy mai fiatal? Persze hogy nem!
Modern szakácskönyvek tárháza vár minket, melyekben különféle kultúrákat és ízeket ismerhetünk meg, egészségtudatosabbá válhatunk, és tanulhatunk is a kulináris élvezetek mellett.

No Comments

Post a Comment