Olasz konyhakultúra

Az olasz gasztronómia világhírű, szinte nincs olyan hely a világon , ahol ne futhatnánk bele egy olasz étterembe. Ez nem csak annak köszönhető, hogy az olaszok, a magyarokhoz hasonlóan a Föld minden pontjára kivándoroltak, hanem annak is, hogy az olasz konyha valóban kiváló.

Az olasz konyha sajátosságai

Ez azonban önmagában talán kevés lenne a sikerhez. Az olasz konyha további olyan sajátosságokkal is bír, ami garantálta sikerét világszerte. az egyik ilyen, hogy az olasz ételek viszonylag egyszerűek, elkészítésük nem kíván különleges szakértelmet, vagy speciális tudást, bárki elsajátíthatja az alapokat.

A második tényező, hogy az olasz ételek alapanyagi olcsóak, míg az ételek táplálóak. Így nagy tömegek férhettek hozzá, hiszen ár/érték arányban az olasz konyha kitűnően vizsgázik, nem is beszélve az ízvilágról.

A harmadik tényező, hogy az olasz konyha alapanyagi elég könnyen beszerezhetőek. A tészta a sajt, a paradicsom, a világon szinte mindenütt megtalálható. Persze vannak olyan összetevők is, amelyek beszerzése már kissé nehézkesebb, ilyen a parmezán sajt, az olivaolaj, vagy a rozmaring, de éppen az olasz konyha népszerűsége miatt, ezek a legtöbb kisebb-nagyobb áruházban mégis megtalálhatóak, hiszen van rájuk kereslet.

A legnépszerűbb olasz ételek

És hogy melyek a legnépszerűbb ételek?

Talán nem kell magyarázni, hogy a pizza, a spagetti, a makaróni világszerte hódítanak. Kevesebben tudják azonban, hogy a Tiramisu süteményt is az olasz konyhának köszönhetjük, akárcsak a Rizottó-t.

Túlzás lenne azonban leegyszerűsíteni az olasz konyhát a tésztákra. Olaszország hihetetlenül sokszínű. Az északi Alpok ételkultúrája például gazdagon használja a vadhúsokat, bogyókat, pisztrángot, tehát olyan ételeket, ami nem tipikusan olasz. Piemont tartományban például a gesztenye, Lombardiában az édesvízi halaknak van nagyon kultúrája. Némi túlzással azt is mondhatjuk, hogy ahány tartomány annyi féle az olasz gasztrokultúra.

És hogy cikkünk végéről ne hiányozzon a recept, ha már olasz konyháról beszéltünk, íme néhány klasszikus olaszos étel receptje:

No Comments

Post a Comment