Egyre jobb minőségű téli gumikat használnak a magyar autósok

A legfrissebb statisztikák szerint az utóbbi évek adatait figyelembe véve ma már sokkal jobb minőségű téli gumikat használnak a magyarországi autósok, mint korábban. Az ORFK OBB szakmai támogatásával elkészült felmérésből egyértelműen kiderül, hogy az autósok egyre gyakrabban odafigyelnek arra, hogy megfelelő minőségű, direkt a hidegebb időszakra szánt téli gumit szereljenek fel járműveikre – írja a Gumibomba.hu.

Ennek köszönhetően az elmúlt téli szezonban nem csak a téli gumit használó autósok aránya javult kiemelkedően, hanem abban is előrelépés történt, hogy a legtöbben prémiumkategóriás gumiabroncsokat használnak, és már csak a sofőrök alig fele tesz fel gépjárművére 5 évnél idősebb téli gumit.

Egyre kevesebben használnak nyári gumit télen

A legfrissebb statisztikákhoz a megfelelő adatokat a kutatók Budapest környéki bevásárlóközpontokban gyűjtötték össze, miközben átfogó módon a belvárosban több mint száz autót vizsgáltak meg a szakemberek véletlenszerűen. Ennek köszönhetően kijelenthető, hogy míg két évvel ezelőtt a téli szezonban az autók mintegy 11 százalékán, addig a 2014/2015-ös téli szezonban már csak 8 százalékán találtak nyári abroncsokat. Érdekesség, hogy az autósok továbbra sem igazán bíznak a négy évszakos gumikban, ezek aránya ugyanis a specifikus abroncsok között még mindig csak alig 4 százalékot tett ki.

Az elmúlt két esztendő során szintén jelentős mértékben csökkent azon autók száma, amelyen öt évnél idősebb téli gumi került felszerelésre, ezáltal ezen a téren 7 százalékos javulás érhető el, vagyis a sofőrök 45 százaléka ideálisan fiatal téli abroncsokkal közlekedik, amelyek átlagos profilmélysége 4,9 milliméterről 5,6 milliméterre nőtt szintén a két évvel ezelőtti adatokhoz mérten. A megvizsgált autók közül a szakemberek csak egyetlen autón találtak kritikusan alacsony, alig 2 milliméteres barázdamélységgel ellátott abroncsot, ellenben még így is közel 25 százalékosra rúgott azoknak az autósoknak az aránya, amelyek a 4 milliméteres profilmélységű abroncsok miatt időszerűvé vált a csere. Szintén érdekes adat, hogy az utóbbi két évben jelentős mértékben megnőtt az autósok között a prémium kategóriájú téli abroncsok használata, ebből kifolyólag 55 százalék helyett már a magyar autók 69 százalékán valamilyen magasabb kategóriájú, drágább gumi teljesít szolgálatot. Ez azt vetíti előre, hogy az autósok egyrészt tudatosabban választanak maguknak abroncsot, miközben már nem feltétlenül az ár, sokkal inkább saját biztonságuk dönt arról, hogy milyen gumi is kerüljön az autóra.

Amikor már elengedhetetlen a téli gumi

A fentiek kapcsán érdemes kiemelni, hogy milyen eshetőségek és helyzetek azok, amelyek mellett már kötelező téli gumit használni, illetve félretenni a nyári gumit. A legfontosabb, hogy tartósan 7 Celsius fok alatt már nem szabad téli abroncsokat alkalmazni egy autón, mert az aszfalt ilyen esetben már olyannyira hideg, hogy a gumik nagyobb sebesség mellett sem tudnak annyira felmelegedni, hogy megőrizzék lágyságukat és puhaságukat, ebből kifolyólag pedig nem tudnak megfelelő tapadást garantálni az autó számára. Amennyiben a hőmérséklet számunkra még nem döntő tényező, a tartós fagyok, fagyos utak, vagy az első hó esetében a téli gumi felszerelése már mindenképpen indokolt, hiszen ilyen esetben már nem csak a gumi anyaga és tulajdonságai miatt képtelen megfelelő védelmet garantálni egy nyári közlekedésre szakosodott abroncs.

No Comments

Post a Comment