egyfázisú villanymotor

Az egyfázisú villanymotor

Az egyfázisú villanymotor egy elképesztően hasznos találmánynak számít a mindennapi életünkre vonatkozóan. Ezeket az iparban jórészt ritkábban alkalmazzák, inkább a háztartási eszközökben, elektromos készülékekben vagy szerszámokban találkozhatunk velük. Az ilyen eszközök esetében ugyanis elsődleges szempont a funkcionalitásuk mellett, hogy kevés áramra legyen szükség a működtetésükhöz, illetve könnyen tudjuk őket használni.

Háromfázisú társaikkal ellentétben az egyfázisú villanymotoroknak egy hétköznapi elektromos aljzathoz csatlakoztatva működniük kell. Ezáltal megközelítőleg 2 kW teljesítményt produkálnak, így a legtöbb háztartási eszközt és berendezést képesek működtetni.

Felépítésüket tekintve kísértetiesen hasonlítanak a háromfázisú társaikhoz. A fő különbséget a kondenzátor szükségessége adja, ugyanis az egyfázisú villanymotor esetében csak egy tekercs van, ami által a feszültség alkalmazásakor a forgó mágneses mező nem tud létrejönni, ezáltal pedig a rotor sem tud mozgásba lendülni. A motor tengelye ugyan önmagában mozog, ha elmozdítjuk, viszont ennek az egyfázisú villanymotor tengelyének a kézi mozgatása nem igazán biztonságos.

A kondenzátor alkalmazása tehát szükségessé válik az effajta villanymotorok esetében egy indítótekercselés használatával egyetemben, amit csupán a motor beindításához használnak. Amint a motor azonban eléri a megfelelő fordulatszámot, rögtön le kell kapcsolni, egyébiránt nem tudjuk elkerülni a motor túlzott felmelegedését vagy esetleges kiégését.

No Comments

Post a Comment