karnis

Karnis: milyen típusra lesz szükség?

Többféle karnis kiszerelés érhető el a piacon, így megkülönböztethetünk például 1, 2, és 3 soros karnisokat is. Ezek között a fő különbséget az adja, hogy az adott helyiségben milyen szerepet fog betölteni a függöny, illetve függönyök.

Ha például csak egyetlen függöny fog az ablakunk elé kerülni, akkor nyilvánvalóan elegendő lesz az 1 soros karnis választása. Ha viszont szeretnénk fényáteresztő és sötétítő függönyt is felhelyezni, akkor mindenképp célszerű a 2 soros karnist választani. Ugyanakkor érdemes mérlegelni a teherbíró képességét is ezeknek, mert például a vitrázspálcák a leggyengébbek. Ezekre csak a nagyon könnyű, fényáteresztő függönyt lehet feltenni biztonsággal. A felszerelést nézve a karnis szerelhető oldalfalra is mennyezetre egyaránt. A felszerelés során arra kell figyelni, hogy a karnis az ablak fölé legyen helyezve nagyjából 10-20 cm-rel mind a két oldalon, ezáltal lesz az ablak továbbra is jól nyitható.

Ha a nyílászáró viszont szélesebb az átlagosnál, és sötétítőt is szeretnénk majd felhelyezni, akkor érdemesebb nagyobb túlnyúlást hagyni, hogy nappal a sötétítő kihúzott állapotában ne a fény elől zárja el az utat. Amikor azonban csak fényáteresztő függöny kerül fel, akkor elegendő a kisebb hely is. Amit ilyenkor figyelembe kell venni, hogy még így is maradjon elegendő hely az ablak kényelmes nyithatósága számára. A függönyt teljes mértékben el lehessen húzni, és az ablakot is akadálymentesen lehessen kinyitni. Függönytartók, szettek vásárlása céljából nézzen körül a jobbotlet.hu oldalán!

No Comments

Post a Comment